Tuesday, August 10, 2010

SOTO KAK JAM

SOTO KAK JAM


BAHAN2 DAGING BEREMPAH
Daging dipotong kecil
Jintan putih – sdkt dari rempah yg lain )
Jintan manis                                           ) disangai & diblend halus
Ketumbar                                               )
Gula
Garam

CARA2 = rempah ratus di atas digaul (DI RAMAS) dgn daging bersama banyak gula (sampai melekit tangan) & garam. Letak periuk atas api dan daging ditumis dengan minyak. Last sekali selepas ditumis masukan pati santan dlm secawan.


BERGEDIL
Kentang – dipotong2 & digoreng biasa kemudian ditumbuk
Daging berempah dipotong halus2
Daun bawang & daun saderi
Kuning telor
Tepung gandum & tepung jagung
Dicampurkan & dibulatkan = apabila nak digorengkan gaulkan dgn putih telur

SOP
Tulang2 daging dilumur dgn rempah ratus (jintan manis, ketumbar & jintan putih)
Panaskan minyak – tumis bawang putih & bawang dan pelbagai rempah (kayu manis, lawang & pelaga )
kemudian masuk air sehingga mendidih – masukkan tulang daging tadi
Masukkan buah pala, serai, garam
rebus sehingga lembut daging

Hidangkan bersama NASI empet, taugeh, kacang goreng, soon hooon goreng, daun saderi & bawang, daging, bergedil & cili api kicap

Sambal kicap


Cili padi secukupnya digoreng bersama 4 biji bawang putih(bergantung kpd banyaknya cili padi)


Diblend dan dimasukan kicap kipas udang + gula dan air asam jawa(Pekat)



Selamat mencuba.



Jamaliah@ an nisa team
6/8/2010